ALOE VERA BİTKİSİNİ TANIYALIM

Aloe Vera Nasıl Bir Bitkidir?:

Aloe Vera bitkisi, yaraları iyileştirmede, saç bakımında, cilt bakımında adı çok sık geçen bir bitkidir. Aaloe vera bitkisinin doğal yaşam alanı, habitatı Akdeniz, Hindistan, Kuzey Afrika’ dır . Yaklaşık 5000 yıldır insanlar tarafından bilinen bu bitkinin, 400’den fazla türü bulunmaktadır. Günümüzde hemen hemen her ülkede, evimizde, balkonumuzda bakmanız mümkündür. Adı bizim dilimizde sarı sabır otu olarak bilinen bu bitki, dünya üzerinde en çok kullanılan tıbbi bitkiler arasında üst sıralardadır.

Aloe vera bitkisinin özellikle en önemli kısmı, kılıç görünümlü yeşil etli yaprakları içindeki saydam, kaygan ve yapışkan jeldir. Bu bitki kuru ve zor şartlara sahip iklimlerde büyüdüğü için bu şartlara dayanmak amacıyla bol bol su depolar, kendine has özel bileşiklerle bu jeli üretir. Kabukları daha çok medikal alanda, jeli ise kozmetik alanında kullanılır .

Aloe vera bitkisinin minik çiçekleri kırmızı – sarı tonlarındadır. Daha önce açmış olan çiçekten tohum alınıp çimlendirilip ekimi yapılarak çoğalması sağlanmış olur.

Aloe Vera Bitkisinin Faydaları Nelerdir?:

6000 yıldır bilinen bu bitkinin pek çok da faydaları vardır. Bu faydalara geçmeden önce vücudumuzdaki hassasiyetleri dikkate alarak tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Özellikle hamileler, yaşlılar, çocuklar, emziren anneler, alerji sorunu olanlar çok daha dikkatli olmalılar. Hamilelikte büyük riskler taşımaktadır.

Aloe vera bitkisinde 12 vitamin, 20 mineral, çok sayıda aminoasit bulunur. Bu yararlı maddeler sayesinde vücuttaki stres, sigara ve alkolün verdiği zararlar azaltıldığı için bağışıklık sistemi de desteklenmiş olur.

Aloe vera şişmiş diş etlerinde ve ağız yaralarında diğer kimyasal içerikli gargaralara göre çok daha etkili, organik ve güvenli bir kullanım sunmaktadır.

Aloe vera sindirime de yardımcıdır, suyunun alkalik – bazik yapısı sayesinde vücudun pH dengesi korunur ve hastalıklara karşı da vücut direnç kazanmış olur .

Ayrıca sindirim organlarında mantar oluşumunu azaltır, bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin oluşumunu arttırır .

Yaraların iyileşmesi için gerekli olan çinko elementi için de doğal bir kaynaktır .

İçerisinde bulunan A vitamini göz sağlığı için, E vitamini iltihaplara karşı savaşmak ve yaşlanmayı yavaşlatmak için, C vitamini de kalp damar hastalıkları cilt sağlığı için oldukça önemlidir.

Karaciğerin kendini temizlenmesinde oldukça büyük rol oynar.

Kan şekeri düzeyini düşürür. Yapılan çalışmalar aloe veranın hiperglisemiyi rahatlattığı yönündedir. Aloe Vera suyu özellikle tip 2 diyabetli hastalarda kan şekeri düzeyinin istenen değerlere ulaşmasında etkili olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmalar neticesinde diyabet tedavisinde gelecekte önemli rol oynayacağa benziyor.

Kabızlık tedavisinde kullanılır. Aloa vera sütü bağırsak su oranını arttırdığı için kabızlığa engel olmaktadır.

Aloe vera radyasyon sonucunda ciltte meydana gelen tahriklere karşı önemli bir etkiye sahiptir. Termal ve radyasyon etkili yanıkların tedavisi için de bu jel üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

Aloe vera deriyi nemlendirme özelliği ile daha çok cilt rahatsızlıkları üzerinde etkilidir. Örneğin Sedef hastalığı üzerinde oranında etkisi saptanmıştır.

Derinin üst tabakalarında iyileştirici etkiye sahip olduğu için, yanık- sivilce – güneş lekeleri rahatsızlıklarında da etkilidir.

Yoğun bir neme sahip olduğundan cildin elastik yapısına katkıda bulunur. Cilt daha aydınlık ve yumuşak görünür. Cildi besler, doğal bir koruyucudur.

Böcek ve sinek ısırıklarında da etkilidir .

Saçların koparak kırılmasını önler, keratin üretiminde de katkıda bulunur. Kepek sorununu çözer.

Herpes virüs olarak bilinen uçuk virüsüne karşı son derece etkilidir. Hem tedavi eder hem de kızarıklığı azaltır.

Aloe Vera Bitkisini Nasıl Kullanabiliriz?:

Aloe veranın yaprakları köke yakın yerden kesilir ve kabuğun zarı bıçak yardımıyla soyulur. Bu şifalı bitkinin jeli genelde harici olarak sürülür. Boynumuz, yüzümüz ve vücudumuzda kullanabiliriz. Jel taze iken daha etkilidir.

Saç için kullanımında ise daha çok jeli kafa derisine tıpkı saç kremi gibi uygulayarak yarım saat bekledikten sonra yıkayabiliriz. Sivilce, uçuk, yanık gibi problemlerde pamuğun üzerine bir miktar jel konularak , problemli bölgeye uygulanabilir. Çiçeğin yaprağından bir bölüm kesip cilt üzerine uygulayarak, masaj yapılabilinir.

Eğer bu şifalı bitkiyi evinizde bir saksı ve ya toprakta yetiştirmek istiyorsanız narin bir yapısı olduğunu unutmayın. Çok miktardaki suyu sevmez , lif bakımından zengin toprak türlerini tercih edin. Güneşli bir odada olmalı fakat güneş ışığını direkt almamalı. Rüzgardan sakındırmalısınız. Haftada bir defa su verilerek dengeyi sağlayabiliriz .

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.